Radio Moreenin historiaa

20-vuotias Radio Moreeni on tällä Suomen ainoa yliopiston omistama paikallisradio. Moreeni syntyi syksyllä 1989 ja aloitti tiensä Yliopistoradion nimellä.

Ensimmäisenä päätoimittajana ja radion hengen luojana toimi Seppo Huiku, joka halusi tehdä uudesta radiosta paitsi yliopiston myös kaikkien tamperelaisten kanavan. Jo silloin Moreeni halusi ylittää raja-aitoja - tuoda yliopiston lähemmäksi ympäristöään.

Ensimmäisen vuoden jälkeen ohjelmisto painottui entistä enemmän kulttuuriin, joten myös nimenvaihto tuli ajankohtaiseksi. Ei siis ole sattumaa, että aseman nimi Moreeni ankkuroi sen paitsi Tampereen maaperään myös elävään kulttuuriperintöön. Niinpä Moreenin aalloilla on aina sallittu ripaus taiteilijan vapautta.

Seppo Huikun kausi Moreenissa päättyi keväällä 1995.

Syksyllä 2010 Moreeniin kantautui suru-uutinen: Seppo Huiku oli kuollut. Seppo Huiku in memoriam

Huikun päätoimittajakauden jälkeen Olli Ylönen hoiti päätoimittajan sijaisuutta syksyyn 1995 asti, jolloin radion vetovuoroon ryhtyi Liisa Riekki. Hän syvensi Moreenin suhteita paikalliseen kulttuuri- ja järjestöelämään. MTV3 kutsui kuitenkin jo kahden vuoden kuluttua Riekin Huomenta Suomi -lähetyksiinsä toimittajaksi. Hänen sijaisenaan toimi radion nykyinen vakituinen toimittaja Ritva Alpola.

Päätoimittajaksi valittiin syksyllä 1998 Jari-Pekka Vuorela, jonka vankka jazz-tuntemus toi Moreenille runsaasti uusia musiikkiohjelmia. Kanavalla esitettiin keväällä 1999 muun muassa hänen toimittamansa kuusikymmentäkaksiosainen sarja Duke Ellingtonista.

Elokuussa 2001 päätoimittajan tehtävän otti vastaan Maarit Virkkula. Hänelle Moreeni tuli tutuksi jo opiskeluvuosina Tampereen yliopistossa. Virkkulan aikana Moreenin toiminta sai uutta potkua. Moreenia saattoi kuunnella aamusta iltaan, kun päivittäinen lähetysaika piteni. Myös erilaisten teemojen mukaan rakennettuihin viikonpäiviin siirryttiin Virkkulan vision mukaisesti.

Syksyllä 2004 päätoimittajan tehtävät jaettiin siten, että varsinainen päätoimittaja toimii myös radiotyön lehtorina, ja käytännön asioita hoitaa toimituspäällikkö. Päätoimittajaksi tuli Marko Ala-Fossi ja toimituspäälliköksi Mervi Leino.

Päätoimittaja Marko Ala-Fossi on työskennellyt pitkään Yleisradiossa, aluksi alueradion uutistoimittajana ja uutistuottajana Seinäjoella ja sittemmin kouluttajana ja asiantuntijana Radio- ja televisioinstituutissa (RTI) sekä YLEn Ohjelmakehitysyksikössä. Viestinnän tutkijana Ala-Fossi on keskittynyt ensisijaisesti radiotutkimukseen. Hänen väitöstyönsä (2005) oli ensimmäinen suomalainen kaupallista radiota käsittelevä akateeminen väitöskirja.

Moreenin ensimmäinen toimituspäälliikö Mervi Leino on tuttu ääni Moreenin aalloilla jo vuodesta 1999. Toimituspäällikkönä ollessaan hän osallistui Tampereen ja Dar es Salaamin yliopistojen väliseen yhteistyöhön ja kävi opettamassa tansanialaisia yliopisto-opiskelijoita Dar es Salaamissa.

Talven 2008–2009 Ala-Fossi keskittyi radiotutkimukseen. Häntä sijaisti YLEltä lainassa ollut Eeva Mäntymäki. Eeva Mäntymäki on työskennellyt vuodesta 1992 toimittajana YLE Kainuun Radiossa. Radiotyön ohella hän on tutkinut sekä radiota että Yleisradiota. Hänen lisensiaattityönsä (2002) käsitteli kuuntelijoiden radiosuhteita. Syksyllä 2006 valmistuneen väitöskirjan aiheena olivat populaarit Yleisradio-diskurssit.

Moreenin toimituspäälliköksi tuli elokuussa 2008 Eveliina Niskanen. Hän on Moreenin omaa tuotantoa: radiotyöhön perehtyminen alkoi yliopiston omassa radiossa harjoittelijana ja syventyi avustajavuosien aikana. Niskanen on työskennellyt tutkimusapulaisena Tampereen yliopistossa ja radiotoimittajana YLE:n maakuntatoimituksissa Kajaanissa ja Hämeenlinnassa.

Moreenin 20-vuotinen historia on todistus siitä, että kanava on löytänyt paikkansa paikallisradioiden joukossa. Sen monipuolisuus on sen vahvuus.

Tästä on helppo jatkaa radiolähetystyötä, sillä uusi otollinen maaperä radio-ohjelmien syntyyn on jo valmiina.

Tampereen yliopiston opiskelijoista, vakiintuneista ja uusista avustajista löytyy uutta intoa ja uskoa radion voimaan.

< Aikaa arvoille