Lukuhetki
Lukuhetki on Radio Moreenin kirjallisuusohjelma, joka ruotii kaikkien tuntemia merkkiteoksia ja oman genrensä klassikoiksi nousseita tarinoita. Eri-ikäiset ja -taustaiset kirjanystävät kertovat ohjelmassa omista suosikeistaan.

Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys

Milan Kunderan rakastetuin romaani kertoo ihmissuhteista ja elämisen painosta. Lukiolaiset Janniina Jokinen ja Katri Kaitila kertovat lukukokemuksestaan ja Kunderan monisyisistä hahmoista. Kuinka olemisen sietämätön keveys ja rakkauden siihen tuoma paino näkyvät kirjan henkilöiden elämässä?

Ohjelman toimittaa Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 

Jack Kerouacin Matkalla

Yhdysvaltalainen kirjailija ja runoilija Jack Kerouac oli yksi beat-sukupolven tärkemmistä henkilöistä. Niinpä myös hänen omaelämäkerrallinen road trip-romaaninsa Matkalla on eräs kuuluisimmista beat-kirjallisuuden kulmakivistä.

Matkalla-romaanissa nuoret boheemit miehet etsivät niin seuraavaa majapaikkaa, kimppakyytiä, viinipulloa kuin itseäänkin. Mutta kuka löytää haluamansa, ja kenen kohtalona on jäädä ikuisesti harhailemaan? Mielipiteitään kirjasta kertoo historianopiskelija Hannu Tolonen.

Ohjelman toimittaa Hilkka Koskinen.

Tiedosto: 

Kurt Vonnegutin Teurastamo 5

Kurt Vonnegutin sodanvastainen klassikko ammentaa niin psykologiasta, scifistä kuin kirjailijan omista sotamuistoistakin - mutta mikä Vonnegutin maailmassa on totta ja mikä tarua? Keskustelemassa Aaro Kurki ja Istvan Rytkönen Tampereen klassillisesta lukiosta. Ohjelman toimittaa Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 

L.M. Montgomeryn Pieni Runotyttö

Mitä yhteistä on Uuden Kuun Emilialla ja tamperelaisella kirjailijalla Tuija Välipakalla? Ainakin rakkaus lukemiseen ja kirjoittamiseen.

Lukuhetkessä puhutaan tänään tyttökirjojen iki-ihanasta maailmasta. Pieni Runotyttö valloitti aikoinaan nuoren Tuijan niin totaalisesti, että hänkin uskalsi tarttua kynään ja alkaa haaveilla runoilijan ammatista.

Ohjelman toimittaa Hilkka Koskinen.

Tiedosto: 

Leo Tolstoin Anna Karenina

Leo Tolstoin maailmankuulu rakkaustarina on sekä ajankuva 1800-luvun venäläisylhäisön elämästä että klassikko, jonka dramaattiset teemat kiehtovat vuosisadasta toiseen. Tamperelainen Martti Rantanen ahmi yli 900-sivuisen tiiliskiven niin nopeasti kuin pystyi.

Ohjelman toimittaa Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 

Stanislaw Lemin Eeden

Lukuhetkessä sukelletaan tänään tieteiskirjallisuuden maailmaan. Mitä scifi-kirjallisuus oikein on? Missä ovat viihteellisen tiedekirjallisuuden juuret ja kuinka lajityyppi eroaa esimerkiksi fantasiasta?

Kirjoittaja Tommi Vänni on vannoutunut scifiharrastaja. Hän kertoo kuulijoille, miksi puolalaisen Stanislaw Lemin teos Eeden ansaitsee tulla lasketuksi klassikkokirjojen joukkoon.

Ohjelman toimittaa Hilkka Koskinen.

Tiedosto: 

De Saint-Exupéryn Pikku Prinssi

Antoine de Saint-Exupéryn ajaton klassikko on yhtä aikaa lumoava satu ja filosofinen pohdinta elämän olennaisista asioista.

Myyjä, liikunnanohjaaja ja harrastajanäyttelijä Annukka Isomaa löytää Pikku Prinssistä aina uudelleen juuri omaan elämäntilanteensa sopivat ajatukset.

Isomaan kanssa kirjasta keskustelee toimittaja Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 

Raymond Carverin Rivi riviltä, lyönti lyönniltä

Kevään viimeisessä Lukuhetkessä keskitytään runouteen.

Amerikkalaisen Raymond Carverin karut, mutta elämänmakuiset runot saivat usein aiheensa kirjoittajan omasta elämästä. Rivi riviltä, lyönti lyönniltä on novelleistaankin tunnetun Carverin ensimmäinen suomennettu runoteos.

Carverin runoja kääntänyt Arto Lappi kertoo runoilijan elämästä ja keskeisistä teemoista.

Ohjelman toimittaa Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 

P. D. Jamesin Kuoleman maku

Lukuhetkessä puhutaan tällä kertaa rikosromaaneista. Kun kirjailija Saara Kesävuori luki P. D. Jamesin Kuoleman maku -dekkaria, häntä ei jännittänyt, kuka on murhaaja. Sen sijaan kirjassa kiehtoivat taustat ja henkilökuvaus.

Ohjelman toimittaa Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 

Sheridan Le Fanun Carmilla

Lukuhetkessä puhutaan tänään kuolemasta, seksuaalisuudesta ja kauhuromantiikasta, eli toisin sanoen vampyyritarinoista.

Joseph Sheridan Le Fanun novelli Carmilla oli yksi ensimmäisistä moderneista vampyyrikertomuksista. Se ilmestyi 1800-luvun loppupuolella, ennen kuin esimerkiksi kreivi Draculan tarinasta oli kuultukaan.

Kirjastonhoitaja ja kauhukirjavinkkari Reetta Saine kertoo Carmillasta ja siitä, kuinka tarina on vaikuttanut myöhempään vampyyrikirjallisuuteen.

Keskustelun kuluessa selviää myös se, millaisista aineksista moderni vampyyritarina rakentuu ja kuinka vampyyrien avulla on käsitelty tabuja ennen ja nykyään.

Ohjelman toimittaa Anu-Elina Ervasti.

Tiedosto: 
Julkaise syötteitä