Teatterista – meikäläisittäin

Performanssi ja karnevalismi

Fiesta de la Virgen del Carmen on Andeilta Amerikkaan tullut performanssijuhla. Suomessa ei vastaavaa ole, mutta löytyyhän meidän jouluevankeliumistamme performanssin aineksia. Suomessa ei myöskään ole karnevaaliperinnettä, mutta onhan meillä Kalevala ja Lapin shamaanit.
 
Näistä juhlavista aiheista keskustelevat ohjelman toimittaja Polina Forsman ja vakiovieras Juha Inkinen.

Tiedosto: 

Strateginen dramaturgia

Tänään aiheena on vallankumouksellinen performanssi sekä taiteellinen aktivismi. Keskustelu pohjautuu professori Lawrence Michael Bogadin vierailuluentoon Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksessa.

Ohjelman toimittaa Polina Forsman ja hänen seuranaan on vakiovieras Juha Inkinen.

Tiedosto: 

Moraalittomuus teatteriesityksessä

Teatterista meikäläisittäin-ohjelman teemana on tällä kertaa moraalittomuus teatteriesityksessä. Toisena aiheena kuullaan olemassaolon rajallisuudesta eräässä teatteriproduktiossa.
 
Ohjelman toimittaa Polina Forsman ja hänen vieraanaan on tuttuun tapaan Juha Inkinen.

Tiedosto: 

Teatteri: arkojen aiheiden tarkastelija

Yksi teatterin tehtävistä on tuoda esiin yhteiskunnan kiperiä teemoja. Mitä niiden kanssa pitäisi tehdä?

Asiaa ratkovat ohjelman toimittaja Polina Forsman sekä vakiovieras Juha Inkinen.

Tiedosto: 

Äänen tärkeydestä

Näyttelijän ääni on mielenkiintoinen, sillä sen on oltava hyvin ilmaisukykyinen. Äänenmuodostus on pitkälti kiinni kehostamme ja myös siitä, mitä ajattelemme. Näistä ja muista äänellisistä asioista kertoo äänenkäytön kouluttaja Johanna Leskelä.

Ohjelmassa kuullaan Benjamin Forsmanin kokemuksia siitä, miten erilainen ääni voi olla riippuen näyteltävästä roolihahmosta.

Lopuksi kuullaan, miten ohjelman tekoon osallistuminen on vaikuttanut vakiovieras Juha Inkisen näkemyksiin teatterista.

Ohjelman toimittaa Polina Forsman.

Tiedosto: 

Sensuuria ja sensaationhakuisuutta

Tällä kertaa Teatterista – meikäläisittäin -ohjelmassa kuullaan ajankohtaisia uutisia siitä, miten teatteri kohtaa yhteiskunnan maailmalla.

Yhteentörmäyksiä aiheuttavat sensuuri ja sensaationhakuisuus. "Näyttelijä ei kuulu teatteriin", sanoi englantilainen ohjaaja Gordon Craig. Miksi ei, ja kuka sitten kuuluu, selviää ohjelmassa.

Mukana keskustelemassa on vakiovieras Juha Inkinen.

Ohjelman toimittaa Polina Forsman.

Näyttämötaidetta, itseilmaisua ja astrologiaa

Ohjelmassa taiteilija, astrologi Johanna Vilen pohtii, voiko ohjaajan ja näyttelijän välistä suhdetta verrata suhteeseen, joka vallitsee taiteilijan ja hänen teoksensa välillä.

Voiko astrologisesta syntymäkartasta tulkita, onko ihmisellä taipumuksia näyttämötaiteisiin? Onko astrologinen karttamme elämämme käsikirjoitus?

Keskustelussa on mukana myös vakiovieras Juha Inkinen.

Ohjelman toimittaa Polina Forsman.

Miksi mitään ei tapahdu?

Tämänkertaisessa Teatterista – meikäläisittäin -ohjelmassa paneudutaan nyky-yhteiskunnan tilaan Suomessa. Keskustelun pohjana toimii Lauri Maijalan ohjaama näytelmä Muoviukkeli eli veteraani Johanneksen ilmestys, jossa kuvailtiin sitä, miten muutaman vuoden kuluttua Suomessa asuu kansa, josta ei ole enää mihinkään.

Keskustelijoina ovat ohjaaja Niko Suominen ja vakiovieras Juha Inkinen.

Ohjelman toimittaa Polina Forsman.

Teatterietikettien jäljillä

Teatterista – meikäläisittäin -ohjelmassa perehdytään tällä kertaa teatterin käyttäytymis- ja pukeutumiskoodeihin.

Keskustelemassa ovat mukana Tampereen Teatterin vahtimestari Teemu Salonen ja aulavastaava Matti Kuivanen sekä vakiovieras Juha Inkinen. Ohjelman toimittaa Polina Forsman.

Draamaterapia ja tarinateatteri

Teatterista – meikäläisittäin -ohjelmassa käsitellään tällä kertaa draamaterapiaa. Minkälainen apu draamaterapia on ja miten se voi auttaa?

Entä mitä tapahtuu tarinateatterissa? Voiko sitä käyttää ratkaisuna arjen vaikeissa tilanteissa, kuten vanhemmuuden haasteissa, surutyössä tai pettymyksen lievittäjänä?

Haastateltavina ovat graafikko ja vapaaehtoistyötä tekevä Pia Päivärinta sekä vakiovieras Juha Inkinen. Ohjelman toimittaa Polina Forsman.

Julkaise syötteitä