Tiedettä Tampereelta

Kuulustelukertomuksia ja tuoretta journalismitutkimusta

Tiedettä Tampereelta-ohjelma esittelee tällä kertaa journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET:in tutkimusraportin siitä, miten verkossa toimivat journalistiset yritykset ovat onnistuneet luomaan liiketoiminnallisia malleja. Haastateltavana on Esa Sirkkunen.

Ohjelmassa perehdytään myös poliisien tekemiin kuulustelukertomuksiin, joita suomen kielen lehtori Jutta Helenius tutkii väitöskirjassaan.

Ohjelman toimittavat Tuulia Paulanto ja Jenna Vehka-aho.

Keskustelua Suomen muuttuvista koordinaateista sekä vuoden 1996 ja 2010 homoiltoja vertailevasta diskurssianalyysista

Tämän kertaisessa Tiedettä Tampereelta-ohjelmassa perehdytään tarkemmin tutkimaan kansainvälisen politiikan näkökulmasta Suomen muuttuvia koordinaatteja. Haastattelussa on kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala. Lisäksi tutustumme Julia Katilan pro gradu tutkielmaan, jonka aiheena on vuoden 1996 ja 2010 Ylen järjestämien homo-iltojen diskurssianalyysi.

Ohjelman toimittavat Tuulia Paulanto ja Jenna Vehka-aho.

Suomalaisuuden tutkimusta sekä ASLAK -kuntoutuksen vaikutuksia

Tiedettä Tampereelta -ohjelmassa esitellään kaksi väitöskirjaa. Sanna Kivimäki pohtii väitöskirjassaan suomalaisuutta ja suomalaista kulttuuria, kun taas Maija Tirkkonen paneutuu väitöskirjassaan ASLAK-kuntoutukseen ja sen vaikutuksiin. Ohjelmassa myös tehdään uutiskatsaus Tampereen yliopiston tuoreimpiin tapahtumiin.

Ohjelman toimittavat Tuulia Paulanto ja Jenna Vehka-aho.

Laulajan äänen kehollinen lähestymistapa sekä lastenkirjallisuudessa esiintyvä huumori ja kielletyt aiheet

Tämänkertaisessa Tiedettä Tampereelta-ohjelmassa perehdytään lasten kirjallisuudessa esiintyviin kiellettyihin aiheisiin sekä huumoriin. Jaksossa tutustutaan myös siihen, miten Björkin ääntä voi kuunnella ja aistia oman kehonsa kautta.

Ohjelman toimittavat Jenna Vehka-aho sekä Tuulia Paulanto.

Yliopistojen laitosten informaatiotehokkuus ja asunnottomien päihdepuhe.

Tiedettä Tampereelta -ohjelmassa perehdytään tällä viikolla yliopistojen laitosten informaatiotehokkuuteen osana itsesäätelyä sekä asunnottomien päihdepuheeseen. Luomme myös lyhyen uutiskatsauksen Tampereen yliopiston tuoreimpiin tutkimuksiin.

Ohjelman toimittavat Tuulia Paulanto ja Jenna Vehka-aho

Lastenkoti osana elämäntarinaa ja sinkkunaiset entisajan Suomessa

Tiina Miettisen väitöskirja "Ihanteista irrallaan. Hämeen maaseudun nainen osana perhettä ja asiakirjoja 1600-luvun alusta 1800-luvun alkuun." esittää entistä monipuolisemman tulkinnan menneisyyden naimattomien naisten elämänvaiheista. Tuija Erosen väitöskirja "Lastenkoti osana elämäntarinaa - narratiivinen tutkimus lastenkodissa asuneiden kertomuksista" etsii taas vastauksia siihen, miten lastenkodista kerrotaan osana omaa elämäntarinaa. Lisäksi uutisosuudessa luodaan lyhyt katsaus Tampereen yliopiston tutkimuksiin.

Ohjelman toimittavat Tuulia Paulanto ja Jenna Vehka-aho

Tutkimusta tasa-arvosta ja tietokonepeleistä

Jos joku kertoisi tutkivansa tietokonepelien lokalisointia, tietäisitkö mistä on kysymys? Seuraavan ohjelman kuunneltuasi tiedät. Tiedettä Tampereella selvittää myös, miten tasa-arvo määritellään työpaikkojen tasa-arvotyössä.

Ohjelman toimittavat Raisa Aho ja Raisa Harju-Autti.

Tiedosto: 

Ihmisen varaosat

Ihmiskeho on altis vaurioitumiselle ja rappeutumiselle niin ikääntymisen, onnettomuuksien kuin väkivallankin myötä. Lääkärit ja tutkijat kehittelevät jatkuvasti uusia keinoja kuntoutukseen ja hoitoon. Kaikille tutuilla lääkehoidolla ja kirurgialla on pitkä historia. Niiden rinnalle kolmanneksi tärkeimmäksi hoitomuodoksi on nousemassa solu- ja kudosteknologia.

Tampereen yliopistossa pyörii tälläkin hetkellä poikkitieteellinen hanke, jossa ihmisen omista soluista voidaan rakentaa varaosia vaurioituneiden ja rappeutuneiden kehon osien tilalle. Hanke kulkeekin nimellä Ihmisen varaosat.

Ohjelman toimittavat Raisa Aho ja Raisa Harju-Autti.

Tiedosto: 

Akustisen kommunikaation ja äänimaiseman tutkimus

Tällä kertaa Tiedettä Tampereelta -ohjelmassa perehdytään akustisen kommunikaation ja äänimaiseman tutkimukseen.

Lisäksi ohjelmassa tutustutaan siihen, miten vastasynnyttäneille äideille annettua imetysohjausta tutkitaan tieteellisesti.

Ohjelman toimittavat Raisa Aho ja Raisa Harju-Autti.

Tiedosto: 

Osallistuva havainnointi

Tämänkertainen Tiedettä Tampereelta -ohjelma tutustuttaa kuulijat osallistuvaan havainnointiin, Ihminen ja informaatioteknologia -kehittämishankkeeseen, sekä historianopiskelija Reetta Eirasen pro gradu -tutkielmaan.

Tiedosto: 
Julkaise syötteitä