Timon mansetit

Lapsen huostaanottoon voi olla monia syitä

Keski-Suomessa asuva reilu 40-vuotias Sari Antila ja hänen tyttärensä ovat kokeneet kovia. Molemilla tyttärillä oli vaikea lapsuus erilaisten vastoinkäymisten vuoksi. Esikoistytär joutui hyväksikäytön uhriksi ja myös nuorempi tytär ajautui vanhempien miesten ja päihteiden pariin. Timon mansetit -ohjelmassa Sari kertoo kuinka vaikeuksien kautta voittoon selvittiin.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen.

Ohjelma on esitetty Radio Moreenissa 11.6.2014.

Huumori voi olla väkivallan väline

Jyväskyläläinen Jarno Hietalahti on tutkinut gradussaan huumorin, naurun ja väkivallan suhdetta ja matka jatkuu kohti väitöskirjaa. Hietalahti on todennut, että huumori on tapa käyttää valtaa ja tuoda esiin ilkeitä ajatuksia kauniimmassa kuosissa.

"Se oli vitsi" on tavallaan yhtä hatara perustelu kuin "olin kännissä", toteaa Jarno. Työpaikoilla ja kouluissa huumori on myös väkivallan väline. Miten huumori on muuttunut Suomessa vuosikymmenien aikana ja onko itseironia hyvästä vai pahasta?

Näistä ja monista muista huumoriin liittyvistä asioista keskustelevat filosofian maisteri Jarno Hietalahti ja toimittaja Timo Pelkonen.

Ohjelma on esitetty Radio Moreenissa 28.5.2014.

Viherlandia

Timon mansetit -ohjelma vierailee tällä kertaa Jyväskylässä sijaitsevassa maankuulussa Viherlandiassa. Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Rikollinen elämä

Jyväskylässä asuvan Ari Viikin rikollinen elämä alkoi alle kymmenvuotiaana näpistelyjen kautta. Iän myötä rikokset ja päihteiden käyttö lisääntyivät. Lähes 50-vuotias Ari lopetti rikollisen elämän reilu kymmenen vuotta sitten. Timon mansetit -ohjelmassa Ari muistelee, minkälaista elämää tuli elettyä ja kuinka vaikeuksien kautta selvittiin voittoon. Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen.

Tiedosto: 

Nuorten taidetyöpaja

Jyväskylässä toimii nuorten taidetyöpaja jonne alle 30 vuotiaat nuoret voivat hakeutua toteuttamaan luovuuttaan. Siellä lukuisista eri paja vaihtoehdoista jokaiselle löytyy "se oma juttu". Tärkeintä on yhdessä tekeminen jos ei opiskelu- tai työpaikkaa ole löytynyt. Timo Pelkonen kävi tutustumassa johtaja Jorma Niemisen opastamana pajan toimintaan.

Tiedosto: 

Monikulttuurikeskus Gloria

Timon mansetit vieraili tasa-arvon päivän kunniaksi Gloriassa tutustumassa Jyväskylän monikulttuurikeskuksen toimintaan.

Luvassa on keskustelua maahanmuuttajien tasa-arvosta, rasismista ja tehdäänkö tässä yhteiskunnassa tarpeeksi töitä näiden asioiden parantamisen eteen? Kuvassa ruokaa tarjoilemassa: johtaja Arja Seppälä (oik), Gloria Lapitan ja Amina Zad-Ruuska.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Osallisuuden kahvihuone

Seniori-iässä paikkakuntaa vaihtavan henkilön on monesti vaikeaa luoda uusia ihmissuhteita jos niitä ei entuudestan paikkakunnalla ole. Jyväskylässä tämä onnistuu Osallisuuden kahvihuoneella jonka emäntä ja ideoitsija Sirpa Teräväinen on jo saanut monet seniorit kohtaamaan toisensa.

Toimittaja Timo Pelkonen vieraili laskiaistiistaina kahvitilaisuudessa Jyväskylän vanhassa pappilassa jonka salissa puheensorina oli melkoinen. Mitkä asiat senioreita yhdistää ja miten voisi ehkäistä yksinäisyyttä? Ohjelmassa kuulemme myös elämän viisauksia nuoremmille sukupolville.

Tiedosto: 

Puolison yllättävä itsemurha

Johanna Salminen jäi leskeksi lähes yhdeksän vuotta sitten. Nuoripari oli mennyt naimisiin kaksi vuotta aikaisemmin ja rakensi yhteistä taloa. Iloinen ja sosiaalinen aviomies Esko oli saanut talon lähes valmiiksi. Johanna palasi töistä talolle ja löysi miehensä hirttäytyneenä.

"Järkytyksen keskellä huomasin, että hänellä oli silmälasit päässä, puhelin taskussa ja mittanauha vyöllä. Aivan kuin hän olisi ajatellut välillä hirttäytyä ja jatkaa sitten rakentamista", toteaa Johanna.

Eskon itsemurha oli Johannalle ja lähipiirille kova pala ja jäi ilman selkeää syytä. Tämä aiheutti juoruja ja lopulta välit menivät poikki Eskon sukuun. Kuinka Johanna selvisi vaikeuksien kautta voittoon?

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Sattumuksellisia Sydämellisyyksiä

"Valokuvanäyttely sai alkunsa sattumuksien kautta" toteavat näyttelyn luojat Elina Kylmälahti ja Karoliina Nurminen. "Olin laittamassa tekstiviestiä ja huomasin, että punaisen käsilaukkuni kahvat muodostivat sattumalta sydämen muodon. Otin siitä valokuvan ja sen jälkeen sydämiä on bongailtu omien lapsien, ystävien ja tuttujen kesken," kertoo Karoliina.

Valokuvia on otettu luonnosta, arkielämästä ja niistä kaikista löytyy sydän tai useampia jossakin muodossa. Neljän vuoden aikana otoksia kertyi useita satoja ja oli aika tuoda osa niistä esille näyttelyn myötä. Kaikki sydämet on bongattu sattumalta, kuten kiwin sisältä.

Toimittaja Timo Pelkonen tapasi näyttelyn ideanikkarit sekä bongasi sydämiä päiväkodin lapsien kanssa Jyväskylän kaupungin pääkirjaston näyttelytilassa.

Tiedosto: 

Kolesterolilääkityksen painajainen

Jyväskyläläinen Leino Utriainen (s. 1943) aloitti statiinien käytön vuonna 1998. Pikkuhiljaa alkoi oireita ilmaantua. "Selkääni särki, muistini huononi, univaikeuksia, jatkuvaa väsymystä ja lopulta haimatulehdus oli viedä henkeni", toteaa Utriainen. Statiinilääkkeiden käyttö loppui 2006 ja oireet katosivat.

Utriainen kokee kansalaisvelvollisuudekseen tuoda lääkkeiden haittavaikutuksia julkisuuteen. Takana on muutama tv -asiaohjelma, lehtiartikkeleita ja kaksi kirjaakin on ilmestynyt: Matti Tolosen kanssa yhteistyössä "Suuri kolesterolihuijaus" ja viimeisin, oma kirja, "Statiinin uhrit".

Timon mansetit -ohjelmassa hän kertoo oman tarinansa ja kuinka hän aikoo tulevaisuudessa jatkaa taistelua turhaa ja jopa haitallista statiinien käyttöä vastaan.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 
Julkaise syötteitä