Timon mansetit

Monikulttuurikeskus Gloria

Timon mansetit vieraili tasa-arvon päivän kunniaksi Gloriassa tutustumassa Jyväskylän monikulttuurikeskuksen toimintaan.

Luvassa on keskustelua maahanmuuttajien tasa-arvosta, rasismista ja tehdäänkö tässä yhteiskunnassa tarpeeksi töitä näiden asioiden parantamisen eteen? Kuvassa ruokaa tarjoilemassa: johtaja Arja Seppälä (oik), Gloria Lapitan ja Amina Zad-Ruuska.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Osallisuuden kahvihuone

Seniori-iässä paikkakuntaa vaihtavan henkilön on monesti vaikeaa luoda uusia ihmissuhteita jos niitä ei entuudestan paikkakunnalla ole. Jyväskylässä tämä onnistuu Osallisuuden kahvihuoneella jonka emäntä ja ideoitsija Sirpa Teräväinen on jo saanut monet seniorit kohtaamaan toisensa.

Toimittaja Timo Pelkonen vieraili laskiaistiistaina kahvitilaisuudessa Jyväskylän vanhassa pappilassa jonka salissa puheensorina oli melkoinen. Mitkä asiat senioreita yhdistää ja miten voisi ehkäistä yksinäisyyttä? Ohjelmassa kuulemme myös elämän viisauksia nuoremmille sukupolville.

Tiedosto: 

Puolison yllättävä itsemurha

Johanna Salminen jäi leskeksi lähes yhdeksän vuotta sitten. Nuoripari oli mennyt naimisiin kaksi vuotta aikaisemmin ja rakensi yhteistä taloa. Iloinen ja sosiaalinen aviomies Esko oli saanut talon lähes valmiiksi. Johanna palasi töistä talolle ja löysi miehensä hirttäytyneenä.

"Järkytyksen keskellä huomasin, että hänellä oli silmälasit päässä, puhelin taskussa ja mittanauha vyöllä. Aivan kuin hän olisi ajatellut välillä hirttäytyä ja jatkaa sitten rakentamista", toteaa Johanna.

Eskon itsemurha oli Johannalle ja lähipiirille kova pala ja jäi ilman selkeää syytä. Tämä aiheutti juoruja ja lopulta välit menivät poikki Eskon sukuun. Kuinka Johanna selvisi vaikeuksien kautta voittoon?

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Sattumuksellisia Sydämellisyyksiä

"Valokuvanäyttely sai alkunsa sattumuksien kautta" toteavat näyttelyn luojat Elina Kylmälahti ja Karoliina Nurminen. "Olin laittamassa tekstiviestiä ja huomasin, että punaisen käsilaukkuni kahvat muodostivat sattumalta sydämen muodon. Otin siitä valokuvan ja sen jälkeen sydämiä on bongailtu omien lapsien, ystävien ja tuttujen kesken," kertoo Karoliina.

Valokuvia on otettu luonnosta, arkielämästä ja niistä kaikista löytyy sydän tai useampia jossakin muodossa. Neljän vuoden aikana otoksia kertyi useita satoja ja oli aika tuoda osa niistä esille näyttelyn myötä. Kaikki sydämet on bongattu sattumalta, kuten kiwin sisältä.

Toimittaja Timo Pelkonen tapasi näyttelyn ideanikkarit sekä bongasi sydämiä päiväkodin lapsien kanssa Jyväskylän kaupungin pääkirjaston näyttelytilassa.

Tiedosto: 

Kolesterolilääkityksen painajainen

Jyväskyläläinen Leino Utriainen (s. 1943) aloitti statiinien käytön vuonna 1998. Pikkuhiljaa alkoi oireita ilmaantua. "Selkääni särki, muistini huononi, univaikeuksia, jatkuvaa väsymystä ja lopulta haimatulehdus oli viedä henkeni", toteaa Utriainen. Statiinilääkkeiden käyttö loppui 2006 ja oireet katosivat.

Utriainen kokee kansalaisvelvollisuudekseen tuoda lääkkeiden haittavaikutuksia julkisuuteen. Takana on muutama tv -asiaohjelma, lehtiartikkeleita ja kaksi kirjaakin on ilmestynyt: Matti Tolosen kanssa yhteistyössä "Suuri kolesterolihuijaus" ja viimeisin, oma kirja, "Statiinin uhrit".

Timon mansetit -ohjelmassa hän kertoo oman tarinansa ja kuinka hän aikoo tulevaisuudessa jatkaa taistelua turhaa ja jopa haitallista statiinien käyttöä vastaan.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Laavulla kuulee elämän kohtaloita

Jyväskylän katulähetyksen Ensiaskel -toimintayksikkö on paikka joka tarjoaa yösijan asunnottomille ja päihdeongelmaisille.

14 vuotta toiminnanjohtajana toiminut Erkki Arvaja avasi yksikön oven toimittaja Timo Pelkoselle ja kertoo minkälaisia tarinoita vuosien varrelta löytyy. Toimintayksikön pihalta löytyy laavu jossa elämän tarinat koskettavat. Vaihtoehtoina kun on kuolema tai selviytyminen vaikeuksien kautta voittoon. Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen.

Tiedosto: 

Sydänkohtauksen jälkeinen elämä

Jari Laurén sai kahdeksan vuotta sitten sydänkohtauksen. Seuraavan kerran hän avasi silmänsä kahden viikon kuluttua teho-osastolla. Laurén kotiutui mutta kohtaus oli vaurioittanut sydäntä pahoin. Elinvuosia olisi jäljellä muutama.

"Hiuksiani en jaksanut pestä kahdella kädellä" toteaa Jari. Elinsiirto oli ainoa mahdollisuus. Viikot ja kuukaudet kuluivat.

"Se oli tuskallista aikaa", kertoo Laurén. Nyt 61-vuotiaan miehen rinnassa sykkii elinvoimainen sydän. Ohjelmassa kuulemme Laurénin tarinan vaikeuksien kautta voittoon.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Kuvia kehitysvammaisista - kehitysvammaisen kuvia

Valokuvaaja Iida Liimatainen järjesti Jyväskylässä kehitysvammaisten viikon kunniaksi valokuvanäyttelyn sanomalehti Keskisuomalaisen aulagalleriaan. Valtakunnallista kehitysvammaisten viikkoa vietetään joulukuun ensimmäisellä viikolla.
Näyttelyssä oli esillä ammattivalokuvaajien muotokuvia kehitysvammaisista sekä kehitysvammaisen 24 -vuotiaan Markus Rauhamäen erikoisia valokuvia.
Markuksen äiti Tuula Henttu kertoo myös poikansa kehitysvammasta ja perheen jaksamisesta.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen.

Tiedosto: 

Vuoden Pappi

Pekka Puukko valittiin syksyllä 2013 vuoden papiksi ansiokkaan työnsä tuloksena. Puukko työskentelee Jyväskylän seurakunnan perheneuvojana ja hänelle vuoden pappi -valinta tuli yllätyksenä. Puukko iloitsee, että tunnustuksen myötä nostettiin esiin kirkon perheneuvontatyötä.

Minkälaista on Pekan työ ja mitkä asiat ovat erityisen tärkeitä, että parisuhde ja perhe pysyy koossa?

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen

Tiedosto: 

Lähes 8000 kilometriä kävellen

Ranskalaisen 24-vuotiaan nuorukaisen, Francois´n, taival alkoi marraskuussa 2012 Ranskan Lyonista kohti Nord Kapia. Reitti on kulkenut Irlannnin ja  Skotlannin kautta Norjaan ja edelleen Pohjois-Ruotsin kautta Nord Kapiin ja sieltä kohti Suomen Lappia. 

Toimittaja Timo Pelkonen kohtasi innokkaan vaeltajan lähes 8000 kilometrin kävelytaipaleen jälkeen Jyväskylässä. Vain kolme kenkäparia on matkan varrella kulunut.

Samomalehti Keskisuomalainen julkaisi maanataina 28.10.2013 artikkelin Francois´n matkasta. Sen seurauksena hän sai puhelinsoiton jyväskyläläisestä pihalaatta-asennusfirmasta ja aloitti työt siellä jo seuraavana aamuna.

Ohjelman toimittaa Timo Pelkonen ja tulkkina on Sirkka Coleman.

Julkaise syötteitä